Cennet Hurması Kurusu Faydaları

cennet hurması kurusu

Cennet Hurması Kurusu

Ülkemizde bilinen adı ile Meyve Cennet hurması (Trabzon hurması) ( Diospyros kaki THUNB.), Yıllık ortalama sıcaklığı 10 ° C’nin altında olan dağlık bölge ve bölgeler hariç her yerde uzun süredir yurt içinde yetiştirilmiştir. Cennet hurması , özellikle Güney Kore, Çin ve Japonya gibi ılıman Asya bölgesinde üretilmektedir.  Bu meyvenin ana bileşeni, glukoz ve fruktoz içeren bir sakarittir; sakarit içeriği, tatlı ve büzücü Cennet hurması arasında hafifçe farklılık gösterir.

Cennet hurması, A, B ve C vitaminlerinin yanı sıra zengin bir mineral kaynağıdır “

Ek olarak, Cennet hurması, A, B ve C vitaminlerinin yanı sıra zengin bir mineral kaynağıdır ve ayrıca pektin ve karotenoid içerir. Meyvenin rengi perikarptaki karotenoid pigmentlere atfedilir ve likopen içeriği (koyu turuncu) sonbahar gün ışığı koşullarıyla ilgilidir. Cennet hurması karotenoid, tanen, flavonoid, terpenoid, steroid ve naftokinon gibi çeşitli aktif bileşikler içerir ve şekerler, amino asitler, mineraller ve lipitler bakımından zengindir (Kang ve diğerleri, 2004 ).

 

Cennet Hurması kurusu Faydaları

Botanik listesine göre, Cennet hurması tatlı, toksik değildir ve kaynama, iltihaplanma, tüylenme ve yanık gibi hastalıkların tedavisinde sıkça kullanılır.

Ek olarak, meyvenin sindirim ve vissera aktivasyonuna yardımcı olduğu bilinir ve ishal, diürez, hemostaz, akşamdan kalma, öksürük, bronşit ve hipertansiyona karşı güçlü koruyucu etkiler gösterir. Cennet hurması, tatlı ve büzücü Trabzon hurması olarak sınıflandırılır. Bir tür tanen olan Diospyrin, Cennet hurması için büzme kabiliyeti verir ve suda çözünür yapısı belirgin bir acı tat verebilir. Asetaldehit ile birlikte acı tadı bastıran çözünmez formuna dönüşür. Tatlı Cennet hurması genellikle çiğ yenir, ancak büzücü hurma olgunlaşmış hurma, kurutulmuş hurma ve diğer ürünleri yapmak için kullanılır.

Cennet hurması kurusu çalışmaları

Kurutulmuş cennet hurması, uzun süreli depolamanın avantajını gösterir; % 50’den fazla büzücü hurma kurutulmuş hurma şeklinde işlenir. Cennet hurması kurusu üzerinde yapılan çalışmalar, Cennet hurması  ve büzülme trabzanlarından izole edilen tanenlerin fizyolojik / fonksiyonel özelliklerinin yanı sıra büzülmenin giderilmesine yönelik doğal yöntemlerdeki nitel farklılıkları tanımlamıştır. Cennet hurması kurusu tatlılık ve A vitamini içeriğini artırır ve Cennet hurması kullanılabilirlik süresini uzatmak için önemli bir yöntemdir.

Kurutulmuş cennet hurması, zengin lezzet ve spesifik fiziksel özelliklere sahiptir. Kuru hurma, su içeriğine göre kurutulmuş ve yarı kuru hurma olarak sınıflandırılabilir. Genel olarak, kurutulmuş cennet hurması, yarı rutubetli formundan daha fazla dağılır, çünkü yüksek nem içeren yarı kurutulmuş hurma, mantar tarafından kolayca kontamine olur, bu da depolanma ve dağıtım süresini azaltır. Bununla birlikte, son yıllarda Cennet hurması kurusu tüketiminde bir artış vardır.  Kurutulmuş cennet hurması kalitesi, kurutma yönteminden büyük ölçüde etkilenir.  Cennet hurması  kalitesi, depolama ve paketleme yöntemi ve yerel kalite özellikleri . Kuru hurma, mantar bulaşmasına duyarlılığı nedeniyle oda sıcaklığında depolanması zordur. Kurutulmuş hurma genellikle yabancı madde, renk değişikliği ve mantar kontaminasyonu dahil bozulmaya neden olabilir güneş kurutma yöntemi ile üretilir.

Köysev çiftliği kurutulmuş cennet hurmasını deneyebilirsiniz. Sipariş için lütfen uğrayınız

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Main Menu